18. juni reformerte regjeringen offisielt arbeidsledighetsforsikring . Kompensasjonsprosedyrer som herder, kvoter som blir degressive for noen, nye stønadsmottakere, … Hva er endringene som følger av denne nye reformen av arbeidsledighetsforsikring? Hvordan vil de nye reglene settes på plass?

Arbeidsledighetsforsikring: nye regler om høsten

Overhalingen av arbeidsledighetsforsikringssystemet ble kunngjort av Emmanuel Macron under presidentkampanjen. Det er fra 1. november 2020 at de nye reglene trer i kraft, og de endrer kompensasjonslandskapet betydelig.

Metodene for tildeling av dagpenger er revidert for å ta hensyn til:

  • nye økonomiske realiteter (eksempel: åpning av en rett til arbeidsledighet for selvstendig næringsdrivende så vel som for de ansatte som går av for å gå av i et nytt profesjonelt prosjekt)
  • behovet for å støtte arbeidssøkere på en sterkere måte (eksempel: introduksjon av to halve dager med støtte til nye personer registrert på Pôle Emploi, insentiv til å svare på jobbtilbud)
  • imperativet om et balansert budsjett for arbeidsledighetsforsikringssystemet (f.eks. degressive godtgjørelser for høye lønninger, herding av kompensasjonsreglene).

Arbeidsledighetsytelser er åpne for nye mottakere

Nye rettigheter for avtroppende ansatte

I prinsippet er dagpenger åpne for personer som ufrivillig fratas jobben. For eksempel kan arbeidstakere som gjøres overflødige eller ved slutten av en tidsbegrenset kontrakt (under forutsetning av å oppfylle rettighetsbetingelsene, spesielt når det gjelder minimum arbeidstid) kunne få erstatning betalt av arbeidsledighetsforsikringsordningen.

Ytelser for dagpenger er også åpne for personer som signerer en traktatpause, så vel som for personer i lovlig avskjed. Denne andre saken gjelder ansatte som blir tvunget til å bryte arbeidsavtalen sin av spesifikke grunner ansett som "legitime" og assimilert av arbeidsledighetsforsikring til det ufrivillige tapet av arbeid. Dette vil være tilfelle for eksempel for oppfølging av ektefelle som er overført til en annen by, for eksempel eller for manglende betaling av lønnen fra arbeidsgiveren.

Fra november 2020 vil retten til ytelser bli utvidet til ansatte som fratrer for å realisere et nytt profesjonelt prosjekt. For å bli kompensert i denne sammenhengen vil det være nødvendig å begrunne 5 års ansiennitet i selskapet.

Selvstendig næringsdrivende kompenserte i tilfelle rettslig avvikling av strukturen

Mange franskmenn velger å delta i en aktivitet som selvstendig næringsdrivende. Tidligere ikke kvalifisert for dagpenger ved aktivitetsstopp, vil de kunne bli kompensert om høsten som de andre arbeidssøkere så snart de er gjenstand for en rettslig avvikling og inntektene som genereres i løpet av de to årene som gikk forut for denne likvidasjonen utgjør minst 10 000 euro årlig.

Kompensasjonen som gis, kan ikke overstige 800 euro per måned over seks måneder.

Forbedret støtte for arbeidssøkere

Intensiv akkompagnement ved påmelding

Reformen styrker støtten som blir gitt for arbeidssøkere. Statistikken taler for seg selv: jo lengre arbeidsledighet er, jo vanskeligere vil den som søker den å komme tilbake i jobb. Kampen mot langtidsledighet krever dermed intensiv støtte så snart arbeidssøkeren er registrert.

Dette er grunnen til at reformen introduserer to halvdages støtte forsterket av Pôle emploi i måneden etter registreringen av arbeidssøkeren med arbeidsledighetsforsikring. Målet: å la arbeidssøkeren dra nytte av en individualisert diagnose av situasjonen hans, hans styrker og årvåkenhetspunkter, å være kjent med jobbsøkerverktøyene for å få autonomi, kjenne behovene mht. ferdigheter på jobben sin, etc.

Muligheten for å dra nytte av tilpasset opplæring

Jobbsøkere som vil trenge en oppgradering som en del av en jobb, vil kunne dra nytte av skreddersydd opplæring, finansiert av Pôle Emploi. Dette tiltaket har som mål å sikre jobbinngang.

Ny hjelp til å løfte bremsene tilbake til jobb

For å oppmuntre til tilbakeføring til arbeidslivet, forsterker reformen bistandsordninger som barneomsorgshjelpemidler og mobilitetshjelpemidler. Målet er å løse perifere vansker for å gjøre det mulig for arbeidssøkere å svare på jobbtilbud under gode forhold.

Nye måter å kvalifisere for fordeler på

Nye beregningsregler

Nye metoder for å beregne mengden av dagpenger vil bli introdusert fra 1. april 2020: ytelsene vil nå bli beregnet på grunnlag av den gjennomsnittlige månedlige inntekten og ikke bare på de arbeidsperioder, som for tiden.

Forholdene for åpning av rettigheter skjerper

Vilkårene for rettighet vil skjerpes: mens kompensasjonen i dag er åpen for arbeidssøkere som har jobbet minst 4 måneder de siste 28 månedene, øker reformen bidragsperioden til 6 måneder over en referanseperiode på 24 måneder.

Dessuten vil mekanismen for de ladbare rettighetene også være mer begrensende fordi arbeidssøkeren vil måtte jobbe 6 måneder mot 1 for tiden for å dra nytte av det.

Et degressivt godtgjørelse for høye lønninger

For å oppmuntre til tilbakevending til ansettelse for personer som blir kompensert på grunn av høye inntekter, settes det inn en degressiv godtgjørelse. Dermed vil personer med en inntekt over 4500 euro brutto månedlig motta reduserte ytelser på 30% fra den syvende månedsledigheten.

Kategori: