Hver ansatt har et visst antall permisjonsrettigheter. Disse kan defineres ved lov, men også ved tariffavtale. For å kunne dra nytte av disse bladene, må den ansatte respektere den interne prosedyren for deponering av forespørselen. Arbeidsgiveren kan imidlertid nekte visse blader. Hvordan struktureres arbeidstakers rett til permisjon med arbeidsgivers retningskraft? Hva skal jeg gjøre i tilfelle permisjon nektes ?

Rett til permisjon og avslag på ferie: prinsippene

Hver ansatt har fordel av betalte feriedager, uavhengig av arten av arbeidsavtalen. Arbeidskoden gir 2, 5 dagers permisjon per måned i selskapet, ikke over 30 arbeidsdager. Dette tilsvarer 5 ukers betalt ferie per år.

Arbeidsgiveren må la arbeidstakeren ta disse hviletidene med fare for å pådra seg straffskyld.

I noen tilfeller kan han eller hun imidlertid nekte arbeidstakers anmodning om betalt permisjon.

Avslag på betalt permisjon: gyldige grunner

Avgangsdato og permisjonsbestillinger settes enten av arbeidsgiveren eller etter avtale eller selskapsavtale.

I samsvar med bestemmelsene som gjelder i selskapet, kan de forespurte dagene nektes. Dette avslaget er juridisk tillatt dersom det ikke er fornærmende, dvs. basert på subjektivt eller diskriminerende grunnlag.

Flere årsaker kan rettferdiggjøre arbeidsgiverens avslag på permisjon:

  • behovet for å sikre kontinuitet i tjenesten på grunn av sterk aktivitet
  • sesong
  • eksepsjonelle omstendigheter.

Forstå avslag på ferie

Avslag på betalte høytider er ofte en kilde til uenighet. Imidlertid må arbeidstakeren huske på at de forespurte permisjonstidene blir nektet og ikke betalt permisjon som sådan.

Dette avslaget er bare relatert til kalenderen, arbeidsgiveren står fortsatt fritt til å be den ansatte om å utsette sin avgang i kraft av sin retningskraft, så lenge den oppgitte grunnen faller innenfor det omfang som er definert ovenfor.

Det vil være opp til den ansatte å foreslå nye datoer til arbeidsgiveren sin. Disse samsvarer muligens ikke med planen som sistnevnte ble gitt av sistnevnte, men hvis permisjonen er en rettighet, bør du vite at avtalen på de aktuelle datoene alltid er arbeidsgiveren.

Rådene: hvis imperativer (spesielt familie) gjør det vanskelig å tilpasse start på helligdager, anbefales det at arbeidstakeren forutser situasjonen så mye som mulig og informerer arbeidsgiveren (eller lederen hans) så langt oppstrøms som mulig å prøve å finne en felles løsning som tilsvarer hver parts behov.

Hva med frister for å varsle permisjonavslag?

Avslag på permisjonen som arbeidstakeren etterspør, må meddeles av arbeidsgiveren innen rimelig tid.

Arbeidskodeksen setter imidlertid ikke en tidsfrist for arbeidsgivers svar fordi den avhenger av bestemmelsene i selskapet eller filialavtalene samt konteksten til selskapet (eksempel: administrasjonssjef ansatte eller leder fraværende osv.). I praksis er forsinkelsen vanligvis en måned før planlagt avreisedato.

Nemlig : Når permisjonen er gitt, kan arbeidsgiveren ikke endre avreisedatoer mindre enn en måned før den planlagte datoen, unntatt unntaksvis.

Utover betalte høytider, er det høytider som kan avvises av arbeidsgiveren, uten at sistnevnte trenger å oppgi årsaken.

Permisjon som arbeidsgiver kan avslå uten grunn

La være uten lønn eller sabbatsdag

Forespurt for personlig bekvemmelighet, kan disse bladene, uansett varighet, fritt nektes av arbeidsgiveren.

Omsorgspersoner permisjon

Tidligere kalt familiestøttepermisjon, det kan bli nektet hvis arbeidstakeren har under ett års ansiennitet.

Familiesolidaritet permisjon

Vilkårene for avslag på denne permisjonen er spesifikke: arbeidsgiveren kan ikke nekte det hvis arbeidstakeren ønsker å dra nytte av denne permisjonen kontinuerlig, men avslaget er mulig hvis arbeidstakeren ber om en deltidsoverføring som en del av denne permisjonen.

Permisjon for bedriftsopprettelse

Ansatte med 24 måneders ansiennitet i et selskap kan søke om det på heltid eller mens de jobber på deltid. Det kan imidlertid nektes.

Foreldrepermisjon for utdanning

Det kan avvises av forskjellige årsaker: utilstrekkelig ansiennitet, tid og varighet ikke respektert.

Se også Hva er foreldrepermisjon for utdanning?

Permisjon for vurdering av kompetanse

Avslag fra arbeidsgiver vil være mulig hvis arbeidstakeren ikke har tilstrekkelig ansiennitet.

Ferier som arbeidsgiver ikke kan nekte

Tilsvarende har lovgiver gitt et visst antall høytider, spesielt for familiebegivenheter, som er rettigheter for arbeidstakeren, og som arbeidsgiver ikke kan nekte, forutsatt at arbeidstakeren:

  • informer ham på en riktig måte
  • respektere den interne prosedyren for innlevering av permisjonsforespørsel.

Dette vil for eksempel være tilfelle med høytider:

  • for familiebegivenhet (ekteskap, fødsel, død, PACS);
  • fødselspermisjon;
  • farskap eller fostering av det lille barnet;
  • foreldrenes tilstedeværelse osv.

Pensjon og permisjon balanse

I tilfelle pensjonering kan arbeidstakeren dra fordel av kompensasjonserstatningen for betalt ferie for feriedager som du ikke har tatt. Generelt betaler den ansatte permisjonen før han forlater selskapet, men hvis dette ikke er mulig, vil de bli konvertert til euro.

Se også Kompensasjonsgodtgjørelse for betalte helligdager: definisjon, beregning og overføring

Permisjon til tross for avslag

Den ansatte som bestemmer seg for å reise på ferie når de har blitt nektet risiko for oppsigelse for grov oppførsel, fordi dette fraværet vil bli betraktet som en forlatelse av stillingen.

Imidlertid kan arbeidsgiverens unnlatelse av å oppfylle sine forpliktelser angående planlegging av permisjon, formaliteter og frister utgjøre en formildende eller til og med frigjennende omstendighet for den berørte parts feil uten autorisasjon.

Kategori: