Den forebyggende legen skal skilles fra yrkeslegen. Spesiell for offentlig sektor, ble dens stilling skapt innenfor rammen av karrierepakten for en bedre vurdering av trivsel på jobben og forbedring av medisinsk overvåking.

Hva er oppdragene til forebyggingslegen?

Den forebyggende legen utfører forskjellige oppdrag innen de forskjellige nasjonale administrasjoner:

  • Det har fremfor alt en rolle som råd til administrasjonen om arbeidsforhold, miljø, ramme for hver ansatt eller funksjonær: hygiene, sikkerhet, tilgjengelighet osv. (ergonomi på arbeidsstasjonen, lysets intensitet, forskjøvet arbeidstid, etc.)
  • Det sikrer medisinsk oppfølging av personellet (for eksempel etter en arbeidsulykke)
  • Han samarbeider med personalavdelingen om integrering av funksjonshemmede medarbeidere (tilgjengeligheten til bygningen, tilpasning av utstyr, planplaner etc.)
  • På samme måte sikrer det forebygging av risikoen for arbeidsulykker; som sådan er han ansvarlig for de forskjellige forebyggingsdokumentene
  • Endelig er han ansvarlig for gjennomføring av studier og epidemiologiske undersøkelser

Det støtter den ansattes fysiske og mentale helse. Det er rekruttert og direkte avhengig av sentraliserte og desentraliserte administrasjoner.

Hva er forskjellen med yrkeslegen?

Yrkeslegen er til stede i alle sektorer (offentlig og privat) mens den forebyggende legen bare eksisterer for offentlig sektor.
Sistnevnte griper inn oppstrøms: han er ansvarlig for forebygging av risiko, sykdommer osv. Han har en rolle som råd.
Yrkeslegen vil estimere egnetheten til en ansatt for arbeidet sitt.

Forebyggingslegen ansvar

Det vil utgjøre en nominativ fil for hver ansatt. Denne filen har som mål å følge (med hensyn til konfidensialitet) helse på hver enkelt arbeid. Målet er egentlig å holde den ansatte i arbeid.
Hver ansatt må besøke forebyggingslegen hvert 5. år.
Mennesker identifisert som "i faresonen" som mennesker med nedsatt funksjonsevne, gravide kvinner, ansatte som kommer tilbake fra lang sykefravær osv. er gjenstand for en annen besøksfrekvens, bestemt av legen selv.
For å lese også:

  • Hva er bruken av arbeidsmedisin?
  • Handikappede fasiliteter: som hjelper?
  • Oppsigelsesprosedyren for uførhet: det du trenger å vite

Kategori: