Ved foreldreseparasjon vil spørsmålet om forvaring av barn få økonomiske konsekvenser. Enten foreldreretten er eksklusiv eller alternativ, kan underholdsbidrag skyldes en av foreldrene. Underholdsbidrag og alternativ omsorg er ikke inkompatible, i strid med mange misoppfatninger. La oss ta lager.

Underholdsbidrag og alternativ omsorg: Forstå problemet

Plikten til å opprettholde barna på bekostning av foreldrene

Foreldre, enten de er gift eller ikke, har en plikt til å fôre, oppdra og bidra til barnets behov. Denne forpliktelsen vedvarer utover separasjon, uavhengig av opprinnelsen til separasjonen (initiativ fra en eller begge foreldre).

For å oppfylle denne vedlikeholdsplikten, kan en av foreldrene være erstatningsansvarlig, uavhengig av ordningene for forvaring av barna som er bestemt som et resultat av separasjonen, det vil si si at en av foreldrene er i varetekt over barna eller at foreldrene har vekslende varetekt (også kalt delt varetekt).
Underholdsbidraget vil bli brukt til å dekke matutgifter, overnatting, klær.

Underholdsbidrag og alternativ omsorg

Ved første øyekast kan det virke overraskende å snakke om underholdsbidrag i tilfelle vekslende varetekt. Det skal imidlertid bemerkes at "alternativ omsorg" ikke nødvendigvis betyr at periodene der foreldrene mottar sine barn, er balansert.

For eksempel kan skolepåmelding kreve at en foreldre passer på i løpet av uken, for eksempel med at den andre forelderen tar over i helgen eller annenhver helg. Vakten vil være her vekselvis, men en av foreldrene har større varetekt. Vi kan da snakke om varetekt som "rektor".

I en situasjon som denne, som nå er veldig klassisk, for å balansere økonomiske byrder, kan forelderen som er minst etterspurt i forbindelse med alternativ varetekt, derfor erstatningsansvar.

Nemlig: vekslende varetekt kan også kompensere for en stor inntektsforskjell mellom de to foreldrene for å balansere fordelingen av utgifter knyttet til barnet med hensyn til ressursene til hver enkelt.

Hva er skattebyrden for alternativ underholdsbidrag?

Skattesystemet for underholdsbidrag i tilfelle vekslende varetekt har noen spesifikasjoner å vite.

  • Pensjonen vil være en egenandel for utbetalende foreldre,
  • En ressurs for de som mottar den, men også fradragsberettiget fra den årlige netto skattepliktige inntekten.

For å vite: Hvis beløpet fritt ble fastsatt av foreldrene, må de utarbeide en oversikt over de betalte beløp (og derfor mottatt) som sådan for å kunne avgi en jevn erklæring.

Og hvis situasjonen utvikler seg?

Det er ikke uvanlig at foreldrene ved separasjonen er enige om hvordan de skal ta vare på barna, … da kommer situasjonen til å endre seg.

Flytting av en av foreldrene, anspent forhold, skiftende inntekt, familiekomponering (er), som alle kan kreve etablering eller revurdering av underholdsbidrag i tilfelle vekslende varetekt .

Beløpet på underholdsbidrag kan deretter revideres, oppover, men også nedover, forelderen som er skyldneren, kan i dette andre tilfellet påberope seg utviklingen av situasjonen for å redusere summen av summen forfaller. Denne anmodningen om anmeldelse kan bringes inn for Family Justice Dommer hvis pensjonen hadde blitt registrert rettslig.

I tilfelle etablering av underholdsbidrag ved gjensidig avtale mellom foreldrene, det vil si utenfor enhver rettslig prosedyre, vil modifisering av dens modaliteter bli avtalt i minnelighet på samme måte. Hvis det ikke oppnås enighet mellom de to foreldrene, eller den betalende forelderen ikke betaler barnet, kan det ankes til Familierettens dommer.

Hvor mye for underholdsbidrag i tilfelle vekslende varetekt?

For å definere underholdsmengden i tilfelle vekslende varetekt i forbindelse med en rettslig prosedyre, har familiedommerne en skala definert årlig ved forskrift.

Utover denne veiledende skalaen vil dommerne ta hensyn til inntekten til hvert av foreldrene, utgiftene til forelderen som er ansvarlig og kravene til kreditorforelderen for å bestemme det mest passende beløpet for situasjonen og garantere foreldrenes interesser. barn.

Nemlig: utbetaling av underholdsbidrag i alternativ varetekt følger de samme reglene som ved eneste varetekt. Det kan gjøres ved overføring, sjekk eller på noen annen måte, vel vitende om at det er bedre å velge en betalingsmåte som gjør det mulig å holde en sporbarhet av betalte beløp. Det vil være lettere å begrunne dette regelverket i tilfelle eventuelle påfølgende tvister.

For mer informasjon: offentlig tjeneste

For å lese også:

  • CIF og underholdsbidrag: hvordan få det til?
  • Overlevendes pensjon og skilsmisse: hvordan fungerer det?
  • Skilsmisseprosedyre: hvordan fungerer det?

Kategori: