Den kjære forsvinner er en følelsesmessig følsom periode, som veldig ofte er administrativt belastende på grunn av trinnene som tas i rekkefølgen. Det er vanligvis i hjertet av avvikling av avdødes arv at arvinger oppdager spissfindighetene i arveloven. Kjennskap til hovedprinsippene i arvereglene, trinnene som skal tas, oppstrøms vil ikke bli bortkastet tid. Fokuser på det du trenger å vite om prosedyrer for formuesdeklarasjon .

Fremgangsmåte og arveerklæring: hva er det?

Etter dødsfallet skal forskjellige skritt tas av pårørende til den avdøde.

Det vil det spesielt

  • rapportere og formalisere dødsfallet
  • sikre omsorg for kroppen ved en begravelsestjeneste (begravelsesbyråer)
  • sette i gang den juridiske og administrative prosessen for arv.

Trinn trinn for trinn

Før noen arvelighetserklæring, må administrative prosedyrer utføres av pårørende til avdøde. Noen forutser åpningen av boet, andre er ganske sekundære og er mer av styringen av den avdødes daglige liv.

Administrative prosedyrer direkte knyttet til dødsfallet

1. erklære død: en prioritet

Dødsfallet må offisielt registreres av personer som er autorisert til det.

Denne observasjonen vil bli gjort:

  • av legen eller institusjonen som har ansvaret for den avdøde (sykehus, klinikk eller aldershjem). Det vil bli utstedt en medisinsk dødsattest.
  • av politiet eller gendarmeriet i tilfelle selvmord eller utilsiktet død. I dette tilfellet vil det bli skrevet en rapport som spesifiserer omstendighetene til dødsfallet.

2. erklære dødsfallet på rådhuset: en obligatorisk administrativ prosedyre

Dødserklæringen er en obligatorisk prosedyre som må fremsettes til rådhuset på dødsstedet, innen 24 timer etter at den er anerkjent under forelegg.

Da avdøde var på sykehus, klinikk eller aldershjem, er den aktuelle institusjonen ansvarlig for å gjøre denne erklæringen gratis.

Det er også mulig å pålegge et begravelsesbyrå å gjennomføre denne prosessen.

For at rådhuset skal utstede dødsattesten, må familiemedlemmet til den avdøde som avgir erklæringen fremlegge et visst antall dokumenter, nemlig:

  • et bevis på identitet eller et mandat som vitner om legitimiteten til erklæreren til å utføre dette trinnet
  • dødsattesten utstedt av legen, politiet eller gendarmeriet,
  • ethvert annet bevis knyttet til avdøde: familiejournal, nasjonalt identitetskort, pass, fødsels- eller ekteskapsattest osv.

Å vite : Før du går til rådhuset, er det lurt å samle disse elementene slik at erklæringen blir utført riktig og raskt.

3. Kontakt begravelsestjenesten

Forbrenning eller kremering må skje innen 24 timer og ikke mer enn 6 virkedager etter dødsfallet. Bruken av begravelsestjenestene er obligatorisk, og det er opp til avdødes pårørende å komme nærmere begravelsestjenestene.

To situasjoner kan oppstå:

  • Når personen dør hjemme eller hjemme hos en pårørende, kan kroppen hans forbli der frem til begravelsen. Familien kan også velge å transportere liket til et gravkammer, forutsatt at det er innen 24 timer etter døden.
  • Ved et dødsfall utenfor hjemmet kan familien be om overføring av liket innen 48 timer til hjemmet til den avdøde eller en kjære eller i et gravkammer.

Nemlig : transport av kroppen kan ikke gjøres uten forhåndserklæring til rådhuset. Begravelsesdirektøren er ansvarlig for disse arrangementene.

Sekundære administrative prosedyrer

1. Informer den avdødes daglige samtalepartnere

  • Finansinstitusjoner

Banken må informeres om klientens død. Det vil da fortsette å sperre avdødes kontoer. Hvis bankkontiene gir informasjon om kontantstrømmen og beløpene som er tatt, vil det være lurt å kontakte personene som blir økonomisk påvirket av dødsfallet.

  • Den avdødes arbeidsgiver (som blir pålagt å betale saldoen)
  • Ansettelsessenter dersom avdøde mottok godtgjørelse.
  • Grunnleggende og tilleggspensjonskasser hvis avdøde ble pensjonist.
  • Avdelingens sosiale velferd hvis de hadde godt av en tjeneste ved avdelingen (RSA, etc.).
  • Caisse d'Allocations Familiale for eierne, spesielt et bostøtte.
  • Det primære helseforsikringsfondet, spesielt når avdøde fikk uførepensjon eller dagpenger
  • Utleier dersom avdøde var leietaker
  • Tillitsmannen hvis han var medeier
  • Avdødes leietakere hvis han var utleier (i dette tilfellet vil det være nødvendig å kommunisere detaljene til personen som vil ta den neste i samlingen av husleie).
  • Skattesenteret

Innen 6 måneder etter dødsfallet skal arveerklæringen inngis til skattemyndighetene.

2. Gjør oversikt over nåværende kontrakter

Det første trinnet med å informere samtalepartnerne som sannsynligvis vil bli berørt av dødsfallet, vil automatisk føre til følgende trinn:

  • Gi beskjed til kredittbyråer

Dermed kan for eksempel dødsforsikringen tegnet av låntakeren tilbakebetale den utestående kapitalen. Tilsvarende må selskapet som en livsforsikring er tegnet med, informeres om å frigjøre kapitalen til fordel for den utpekte mottakeren.

For å vite : mulige kontrakter med forsørger kan betale en kapital "utgifter til begravelse" til og med en livrente. I tillegg er det viktig å merke seg at forsikringsselskapene siden 1. januar 2020 vil måtte konsultere dataene som er lagt inn i den nasjonale katalogen for identifikasjon av fysiske personer (RNIPP) som brukes til å identifisere avdøde forsikrede personer. Notarius side for deres side vil bli bedt om å konsultere den sentrale filen for livsforsikringskontrakter (Ficovi) for å identifisere alle kontoer som er avtegnet av avdøde.

  • Hindre gjensidig eller komplementær helse

Noen helsetilskudd betaler en kapital til familien ved en forsikrings død.

  • Avslutt om nødvendig boligforsikringer, bil, men også abonnement på strøm eller telefoni.
  • Be om tidlig utgivelse av de akkumulerte beløpene, for deltakelse, på en PEE eller en Perco.

3. Be om ytterligere fordeler

Etterlattepensjoner er ment å garantere parets etterlatte en anstendig levestandard ved å betale ham en brøkdel av hovedpensjonen som hans ektefelle likte eller ville ha fått. Alle pensjonsplaner betaler slike pensjoner til forskjellige priser og under forskjellige forhold.

Den gjenlevende ektefellen må sende forespørselen til de grunnleggende pensjons- og tilleggspensjonsplanene som avdøde har bidratt med.

Tilsvarende kan en enkemannsgodtgjørelse anmodes fra det regionale helseforsikringsfondet i tilfelle den gjenlevende ektefellen ikke har vært i stand til å få en tilbakeføringspensjon for ansatte.

Nemlig : i tilfelle av økonomiske vanskeligheter på grunn av inntektstapet, kan den gjenlevende ektefellen muligens kreve en ytelse fra familiegodtgjørelsesfondet (for eksempel et bostøtte). Hjelp til anskaffelse av en komplementær helse kan også vurderes. For mer informasjon, ta kontakt med helseforsikringsfondet.

Forelegg

Etter å ha utført alle de administrative prosedyrene, vil avdødes slektninger kunne komme inn i hjertet til emnet: avvikling av boet og arveerklæringen.

For dette vil det være nødvendig å kontakte en notarius. Hvis boet ikke inkluderer eiendom, ekteskapskontrakt, gave eller testament, er ikke bruk av notarius obligatorisk. Likevel anbefales det på det sterkeste å bruke det gitt kompleksiteten i arverett og beskatning.

Forholdet til boet vil innebære, for arvingene til den avdøde, valg av arvelateringsalternativet (aksept eller avståelse av arven). Denne arveerklæringen må om nødvendig meddeles skattemyndighetene.

Ved aksept av boet vil det bli betalt dødstoll. Deres beløp varierer i henhold til familieforholdet til den avdøde.

Eiendommen som overføres til arvingene kan være underlagt indivisjonsregimet, og dermed oppfylle spesifikke administrasjonsregler.

For å lese også:

  • Arveavgift: beregning, skala, betaling
  • Enkefradrag: betingelser, etterspørsel, beløp
  • Overlevende pensjon: betingelser, tak, beregning, …
  • Hva er formålet med dødsforsikring?
  • Hvilke rettigheter for den gjenlevende ektefellen i tilfelle arv?

Kategori: