Arbeidsledighet og pensjon er to perioder der man kan motta ytelser uten å jobbe. Imidlertid er det mulig i noen tilfeller å fortsette å bidra til din fremtidige pensjon mens du er arbeidsledig.

Bidrar du til pensjon når du er arbeidsledig?

Arbeidsledighet og pensjonsytelser kan være komplementære. Under visse forhold kan perioder med arbeidsledighet tas med i beregningen av kvartalene som må jobbes for å ha rett til alderspensjon.

Før 1980 var prinsippet enkelt: det ble tatt hensyn til hvert kvartal, uansett om det ble utbetalt dagpenger. Siden 1. januar 1980 ble beregningene mer kompliserte …

Innskuddet blir deretter gitt på denne måten: for 50 dager mottatt dagpenger, bidrar den tidligere ansatte tilsvarende et kvart arbeid for pensjonisttilværelse (maksimalt 4 kvartaler per år i dette tilfellet). Dette bidraget gjelder også for tilleggspensjonen.

Bidragene beregnes på lønnen som er utbetalt det siste året.

Imidlertid har denne enheten en grense: det var ikke mulig å bidra til pensjon på mer enn fire fjerdedeler av dagpenger.

Arbeidsledighet og pensjonering: Bidra når du er arbeidsledig og uten erstatning?

For perioder med ubetalt arbeidsledighet er litt annerledes for beregning av kvartaler, forholdene er mer restriktive.

I den første perioden med ubetalt arbeidsledighet som man står overfor i løpet av karrieren, er det mulig å validere kvartal forutsatt at denne perioden med ubetalt arbeidsledighet ikke følger direkte en periode med skadesløshet.

Det er også 1 kvartal for 50 dager med ubetalt arbeidsledighet. Bidragsgrensen ble satt til 4 kvartaler før 1. juli 2020 . Dette tallet er hevet til seks kvartaler fra denne datoen.

Etter denne første perioden er det fortsatt mulig å bidra til pensjon i en periode med arbeidsledighet uten kompensasjon, forutsatt at denne perioden uten kompensasjon direkte følger en periode med dagpenger. Vi kan dermed kumulere fire ekstra kvartaler .

Personer over 55 år som har bidratt med minst 20 år til pensjon, kan se denne grensen heves til 5 år for ikke å straffe eldre arbeidsledige som sliter med å finne en arbeidsgiver på grunn av deres alder.

Vær oppmerksom på at perioder med ubetalt arbeidsledighet ikke tillater bidrag for tilleggspensjonen.

Den første perioden med ulønnet arbeidsledighet i en karriere har rett til seks kvartaler siden 1. juli 2020. En måte å ikke straffe ungdommer som starter sitt arbeidsliv med oppturer og nedturer. Hvis perioder med arbeidsledighet gir rett til kvartaler for grunnleggende pensjon, er det ingen poeng for tilleggspensjon.

Å merke

Sykefravær, avbrudd som følge av en arbeidsulykke og til og med militærtjeneste gjør det mulig å kumulere såkalte assimilerte kvartaler. 90 dager er antall dager som trengs for innlemmelse i hæren, eller sykefravær, for å validere et kvarter. Til slutt må det være kjent at disse kvartalene blir validert dersom personen ikke har nådd den nødvendige kvoten på tidspunktet for rettighetenes avvikling.

For å lese også:

  • Hvilken økonomisk hjelp for arbeidsledige?
  • Å være en egenentreprenør ved å være arbeidsledig: er det mulig?
  • Uførepensjon og pensjonisttilværelse: Et forsikret stafett

Kategori: