Selve gründerens status er ideell for de som ønsker å jobbe som selvstendig, enten dette er deres hovedaktivitet eller en komplementær aktivitet. Men kan man være samtidig egenentreprenør og ansatt ?

Akkumulering av selvstendig næringsdrivende og funksjonærer

Auto-gründerordningen er ekstremt fleksibel og kan kombineres med andre statuser:

  • arbeidsledige;
  • student;
  • Offisiell, til en viss grad;
  • Militær, under visse forhold;
  • Ansatt.

Dermed er det fullt mulig å være både selvstendig næringsdrivende og funksjonær, men under hvilke forhold?

Selvstendig næringsdrivende og ansatt: forholdene

Ansatte kan drive egenentreprenørskap, forutsatt at de følger visse regler. Hvilke?

bindinger

Det er en lojalitetsplikt, som tilsvarer ikke-konkurranse. Å være en egenentreprenør og en ansatt er derfor mulig hvis du ikke driver med en aktivitet som gjør deg til en konkurrent til arbeidsgiveren din (å ha de samme klientene osv.)
Så hvis din egen næringsvirksomhet og jobben din er i samme aktivitetssektor, har du plikt til å informere arbeidsgiveren din. Hvis du i tillegg må selge produkter til de samme kundene, må du få en autorisasjon fra arbeidsgiveren din.

Brudd på forpliktelser

I tilfelle brudd på forpliktelser, kan du bli avskjediget, noen ganger for grov oppførsel. I dette tilfellet mottar du ingen erstatning.

Bestemmelsene i arbeidsavtalen

Hvis du ønsker å samle ansattes og selvstendig næringsdrivende ordninger, anbefales det å sjekke arbeidsavtalen på forhånd. Noen kontrakter kan faktisk inneholde klausuler som forbyr utøvelse av en utfyllende aktivitet, for eksempel. Disse inkluderer eksklusivitetsklausulen.

Eksklusivitetsklausulen

Hvis arbeidsavtalen inneholder en eksklusivitetsklausul, vil du være forbudt å være både selvstendig næringsdrivende og ansatt. For å beskytte selskapets interesser tillater eksklusivitetsklausulen faktisk ikke en ansatt å utøve en annen profesjonell, funksjonær eller uavhengig aktivitet.
I tilfelle brudd på denne klausulen, risikerer du avskjed. For å være gyldig, må eksklusivitetsklausulen imidlertid også respektere spesifikke betingelser. Kontakt en juridisk representant.
I alle tilfeller, hvis du er i tvil, spør arbeidsgiveren din eller Forretningsvinduet.

For å lese også:
  • Hvordan bli selvstendig næringsdrivende?
  • Alt om jobben som frilanser
  • All hjelp for bilentreprenør

Kategori: