Begrepet arbeidsnarkoman kan få deg til å smile, men det er virkelig en sykdom, en avhengighet til å jobbe. Hva er symptomene, og hvordan behandles?

Workaholic: jobb junkies

For å gjøre det veldig enkelt er en Workaholic en jobbavhengig. Denne avhengigheten, som ikke er ny, kan ha dramatiske konsekvenser, derav behovet for å behandle den. Men før det, hvordan gjenkjenner man en arbeidsnarkoman?

funksjoner

Nettstedet For Science oppsummerer perfekt egenskapene til en arbeidsnarkoman:
Det er forestillingen om tid som arbeidsnarkomanen investerer i arbeidet hans utover det som blir bedt om ham. Han investerte over selv. Den arbeidsnarkomane er den som vil gjøre overtid, den som vil sjekke e-postene til virksomheten sin når han ikke jobber, den som ikke kan eller ikke vil delegere, den som arbeidet går foran resten …
Tilfellene er mange, fordi i henhold til vår personlighet manifesterer workaholism som det ofte kalles seg annerledes.
Den andre egenskapen er begrepet selvtillit. I arbeidsnarkomane er faktisk selvtillit og arbeid nært knyttet sammen. Det er et konstant behov for å bevise for andre eller for seg selv at man kan lykkes. Utover suksess kan det også være problemer med utrygghet, tap av ansvar eller noe annet i arbeidet.

Konsekvensene

Konsekvensene av avhengighet til arbeid er åpenbare: vedkommende forsømmer følelseslivet sitt, eller resten, til fordel for sitt arbeid. Så vi lurer på: å lykkes, men til hvilken pris? Utbrenthet eller utmattelsessyndrom er aldri langt unna. Og avhengig av tidskrav, er den beste løsningen fremdeles å unngå det.
I Japan er det et begrep, karoshi, om å betegne død ved overarbeid. Informasjons- og forebyggingskampanjer er imidlertid mer og mer vanlig, i Frankrike som andre steder, for å forhindre århundrets nye ondskap. Men hvis du allerede er smittet, må du vite at det er helbredende å være en arbeidsnarkoman.

Hvordan komme seg ut?

Hvis du er i tvil om forholdet du har til arbeidet ditt, kan du gjøre en test. Snakk med legen din eller helsevesenet.
I dag prøver de ulike aktørene i samfunnet å få i verk tiltak som vil gjøre det mulig å begrense årsakene til avhengigheten til arbeidet:

  • Kampanjer for trivsel på jobben (vanlige pauser, idrett, vennligere kontorer, osv.;)
  • utvikling av telearbeid

Arbeidere kan starte med:

  • Definer prioriteringene sine på nytt.

Ja, du må lykkes, men til enhver pris. Du må huske at det er et liv etter jobb, og derfor lære å ikke gå hjem med arbeidet ditt.

  • reorganisere

Du liker jobben din, det er greit, men organiser tiden din for å avgjøre når du skal jobbe, når du skal hvile, hvordan du gir tid til kjære og så videre. Lag en timeplan, om nødvendig, og hold deg til den!

  • Sett deg mål

Dårlige vaner er ikke lett å miste, så gjør en jobb over en måned, deretter to. Mål deg selv og ta deg tid til å gratulere deg selv!

  • Kontakt anonyme arbeidsnarkomane

Og ja, flere og flere støttegrupper finnes, så ikke nøl med å kontakte dem, det kan hjelpe.

  • Snakk med legen din

Vet at han vil lytte til deg og veilede deg.

For å lese også:
  • Hvordan forene arbeid og privatliv?
  • Yrkesliv: hvordan lykkes uten å ofre alt?
  • Tips for å lære hvordan du bedre kan styre tiden din på jobben

Kategori: