Anti-aldring mat er rik på antioksidanter, noe som betyr at de kan holde oss både sunnere og yngre.

Hva er antioksidantene?

Per definisjon er antioksidanter stoffer som er i stand til å forsinke eller hemme oksidasjonen av et oksiderbart substrat. Antioksidanter hjelper til med å bekjempe frie radikaler.

Hva er frie radikaler?

Frie radikaler er ustabile molekyler, produsert av cellene våre under pusteprosessen, som stadig er i kjemiske reaksjoner av elektronoverføring (oksydeduksjon), med naboceller, for å finne stabilitet.

De er viktige for helsen, men i overkant er de ekstremt skadelige fordi de oksiderer sunne celler, som proteiner, lipider og til og med DNA.

Derfor er det nødvendig å konsumere antioksidanter, naturlig til stede i maten.

Fordeler med anti-aldring

En rekke studier har vist at mat med antioksidantegenskaper gir en rekke fordeler for kroppen og er spesielt fordelaktig i forebygging av kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, forskjellige typer kreft, grå stær, Alzheimers og andre lidelser i nervesystemet.

På nivå av huden forsinker de utseendet på rynker.

Imidlertid reagerer ikke alle på samme måte når vi spiser anti-aldring, fordi livsstilen vi fører sterkt påvirker antioksidantkraften til disse matvarene.

Tobakk, hyppig alkoholforbruk, stillesittende livsstil, virker mot foryngelsesprosessen, mens vannforbruk, trening og anti-aldring er avgjørende for at prosessen skal være mulig.

Anti-aldring mat

1. Brokkoli

På grunn av det høye innholdet av vann, jern, kalsium og fiber, har brokkoli unike antioksidantegenskaper.

I tillegg er de rike på betakaroten, folsyre, kalium, fosfor og vitamin A, B og C, noe som gjør det til en kraftig hudbeskytter.

For å få mest mulig ut av egenskapene, anbefales det å koke det med damp.

2. Røde frukter

Blackberry, bringebær og blåbær er utmerkede naturlige antioksidanter på grunn av deres høye innhold av karotenoider, også ansvarlig for fargen. Røde bær med lite kalorier er rike på C-vitamin, kalium, jern og kalsium.

De hjelper til med å holde hukommelsen aktiv og forhindre degenerative sykdommer, hjertesykdommer og hypertensjon.

Advarsel: ville blåbær har opptil 26% flere antioksidanter enn de dyrkede variantene.

3. Kakao

Kakao inneholder flavonoider, som er ansvarlige for å forbedre blodsirkulasjonen i hjernen, noe som bidrar til å øke den kognitive funksjonen. I tillegg inneholder den procyanidin, et tannin, også til stede i rødvin, som hjelper med å holde arteriene fleksible og lave blodtrykk. Kakao forbedrer også hudens tekstur og beskytter den mot UV-stråler.

Oppmerksomhet: konsumerer 25g mørk sjokolade per dag (tilsvarer 1 kvadrat), med minst 70% kakao, for å få alle fordelene.

4. Grønn te

Det er den beste antioksidantdrikken, en utmerket alliert for helsen din og ungdommen. Grønn te stimulerer immunforsvaret, beskytter hjertet, tannkjøttet og tennene.

Den inneholder epigallocatechin-3-gallate (EGCG), en katekin-antioksidant med antiinflammatoriske og kreftfremkallende egenskaper. Grønn te forbedrer hjerte-rytmen og reduserer risikoen for å utvikle de fleste kreftformer. Det er også viktig å reversere effekten av solskader.

5. Advokat

Næringsmessig er avokado rik på omega-3, 6 og 9 fettsyrer, ideell for å senke LDL-kolesterol (kjent som "dårlig kolesterol") og gi næring til huden med sitt høye vitamininnhold (C, E, kompleks B og A).

6. Yoghurt

Fermentering genererer hundrevis av millioner probiotiske organismer som styrker de gunstige bakteriene i kroppen din, som bevarer helsen til fordøyelseskanalen, styrker immunforsvaret og beskytter mot kreft.

Vær forsiktig: ikke alle yoghurt er probiotika, så pass på at etiketten sier "levende og aktive kulturer".

7. Laks

Laks er en utmerket kilde til proteiner med høy biologisk verdi, B-vitaminer og fettløselige vitaminer som A, som hjelper til med å opprettholde vev og, D, fremmer kalsiumabsorpsjon.

8. Druer

Druene inneholder resveratrol og quercetin, flavonoider som fungerer som kraftige antioksidanter. Derfor forsvarer druer celler mot frie radikaler, skyll giftstoffer ut av blodet, hjelper med å beskytte arterieveggene og er gunstige for å forhindre koronar hjertesykdom.

Resveratrol reduserer aktiviteten til angiotensin (hormoner som øker blodtrykket) ved å redusere arteriene vegger.

Det er en hjerte-sunn frukt, men den har også andre fordeler siden dens flaggskipskomponent, resveratrol, har blitt en ekte eliksir av ungdom.

9. Tomat

Røde tomater er den beste variasjonen for kroppen vår fordi de inneholder mer lykopen, en karotenoid som gir en rødlig farge, med antioksidantfunksjoner.

Et kosthold med høyt lykopen kan redusere risikoen for kreft i blære, lunger, prostata, hud og mage, samt redusere risikoen for koronar hjertesykdom.

10. spinat

Spinat, kjent for å vokse Popeys muskler, er en kraftig muskelvekstfaktor.

Spinat har flere viktige mineraler som kalium og magnesium som er en av de viktigste kildene til lutein, en antioksidant som hjelper til med å forhindre at arterier tetter arterier.

I tillegg kan vitaminer og næringsstoffer øke mineralets tetthet, redusere risikoen for hudsvulster, forhindre tykktarmskreft og til og med øke blodstrømmen til penis.

Melding å huske

Jo tidligere vi begynner å ta sunne vaner, jo bedre blir resultatene, og jo lenger vi vil glede oss over fordelene, jo raskere vil vi handle, desto raskere får vi resultater. Det er imidlertid viktig å velge kvalitetsprodukter.

For å lese også:

  • Hva er jernrik mat?
  • 10 matvarer som ikke gjør deg feit
  • De fem teene du bør drikke om natten for å sove godt

Kategori: