Den motmedisinske undersøkelsen kan gjøres på anmodning fra arbeidsgiveren om å kontrollere en sykmeldt arbeidstaker. Den verifiserer at den ansatte virkelig ikke er i stand til å komme tilbake i jobb i løpet av den sykefraværet som først ble bestemt. Hvis dette ikke er tilfelle, er ikke arbeidsgiveren pålagt å betale erstatning til arbeidstakeren i løpet av perioden fra kontrollen til sykefraværets slutt.

Hva er det medisinske motbesøket?

En ansatt som ikke lenger kommer på jobb på grunn av sykdom, må holdes i arbeidsstokken i selskapet. I dette tilfellet må han være hjemme. Hvis arbeidsgiveren er i tvil om sannheten i sin sykdom eller om hans reelle manglende evne til å komme tilbake til jobben, kan han bestemme seg for å be om en medisinsk kontroll.

I dette tilfellet vil legen stille en diagnose for å sjekke om arbeidsstansen virkelig er berettiget. Sjekken vil skje på adressen oppgitt av den ansatte, og sistnevnte trenger ikke å varsles.

Dette er et system som noen selskaper ofte bruker for å begrense fravær, mens andre ikke gjør det. Denne forespørselen har en kostnad for arbeidsgiveren som ikke har interesse av å bruke den medisinske motsjekken for systematisk.

Mulige konsekvenser etter medisinsk kontroll

Hvis den medisinske kontrollen ikke kunne gjøres hjemme hos den ansatte fordi den sistnevnte var fraværende og han ikke informerte arbeidsgiveren på forhånd, vil betalingen av arbeidsgivertillegget bli suspendert. Som hovedregel er obligatoriske hjemmetidspunkt kl. 09.00 til 11.00 om morgenen og 14.00 til 16.00 på ettermiddagen. Resten av tiden kan den ansatte utføre sin virksomhet utenfor hjemmet sitt hvis han ønsker det. Medisinske motbesøk kan bare gjøres på obligatoriske fremmøteplasser.

Hvis legen har spesifisert at den ansatte var på gratis turer, må legen informere før han foretar medisinsk kontroll hjemme hos seg for å sikre at han er til stede.

Saker om suspensjon av arbeidsgivertillegget

Hva er arbeidsgivertillegget?

Når en arbeidstaker er sykemeldt, mottar han både dagpengene som er betalt av det primære helseforsikringsfondet og godtgjørelsene som er betalt av arbeidsgiveren hans. Disse betales under betingelser og i en begrenset periode. Mengden av arbeidsgivertillegget avhenger også av sykefraværets varighet.

For de første 6 månedene av sykemelding må en av følgende betingelser være oppfylt for å kunne dra nytte av arbeidsgivertillegget: å ha jobbet minst 150 timer i løpet av de siste 3 kalendermånedene eller 90 dager før stoppet, eller har bidratt med minst 1 015 ganger timelønnen de siste 6 kalendermånedene.

Hvis sykemeldingen overstiger varigheten på 6 måneder, må arbeidstakeren bevise en trygdetilhørighet på minst 12 måneder ved startdatoen for arbeidsstoppet og må ha jobbet minst 600 timer på de 12 kalendermånedene eller 365 dager før dommen, eller har bidratt på grunnlag av et godtgjørelse som tilsvarer minst 2.030 ganger timeprisen i denne perioden.

Suspensjon av arbeidsgivertillegget etter en medisinsk kontroll

Arbeidsgivertillegget kan bli suspendert i følgende tilfeller:

  • Den ansatte var ikke til stede hjemme hos seg da den medisinske kontrollen skulle ha blitt utført
  • Den ansatte motsetter seg den medisinske sjekken
  • Legen bekrefter at dette motbesøket ikke var berettiget

Vær oppmerksom på at suspensjonen av utbetalingen av arbeidsgivertillegget ikke kan være tilbakevirkende kraft: det kan bare rekvireres i de dagene sykemeldingen gjenstår etter kontrollen. Ingen sanksjoner kan anvendes mot den ansatte i disse forskjellige tilfellene.

Hva skjer hvis arbeidstakeren blir ansett som egnet til å komme tilbake i jobb?

Hvis legen bedømmer at medarbeideren kan gjenoppta jobben sin og at sykdommen ikke er bevist eller ikke rettferdiggjør en stopper, etter at denne legen har sjekket opp, har to løsninger. Enten gjenopptar han arbeidet før dommen går mot slutten, eller så holder han seg til den første avgjørelsen og bestemmer seg for å være hjemme til sykefraværets slutt. I sistnevnte tilfelle vil ikke arbeidsgivertilskuddet lenger være utbetalt, men ingen annen sanksjon kan iverksettes overfor arbeidstakeren.

En annen sak kan oppstå: legen som foretok den medisinske kontrollen, dømmer den ansatte til å komme tilbake til jobben, men den ansattes behandlende lege er ikke enig og bestemmer seg for å utvide arbeidsstansen. I dette tilfellet må arbeidsgiveren be om en ny medisinsk sjekk hvis han ønsker å stanse utbetalingen av tilleggsytelser.

Kategori: