For å unngå overdriving av utleie av en leietaker har lovgiver fastsatt regler. Den første er innføringen av en utvisningsprosedyre. Denne prosedyren er supplert med spesifikke bestemmelser (spesielt vinterferie) og plikten til å respektere okkupantens rettigheter.

Utvisning av leietaker i tilfelle ubetalt leie: en rettighet for utleier

Leieavtalen sørger for utleie av boliger av utleier i bytte mot betaling av husleie og tilsvarende leiekostnader av leietaker. Hvis denne kontraktsbalansen ikke blir overholdt, kan kontrakten brytes.

I tilfelle ubetalt husleie har eieren således muligheten til å utvise leietaker. Denne utvisningen er veldig innrammet, idet lovgiver har satt i verk en prosedyre for å respektere leietakers rettigheter. Det kreves forskjellige trinn for eieren.

Før du ankommer til denne bortvisningen, er det også andre måter å kreve betaling av forfalte datoer for leie.

Før utvisning: fra minnelig prosedyre til den formelle varsel om betaling

Før du ankommer utvisningen av en leietaker, siste utvei når situasjonen forblir uoppløselig, er det forskjellige tiltak som utleier må ta.

Hands-on for å gjøre rede for situasjonen og finne en samlet løsning

Vanskene løses ikke direkte av søksmålene. Utleier som blir møtt med ubetalte husleier må umiddelbart kontakte leietaker for å vite årsaken og finne en måte å regulere denne situasjonen.

Det er til og med lurt å komme nærmere leieren så snart betalingshendelser dukker opp (sen betaling, avslag på avgifter, …).

Innvilgelse av en betalingsperiode for å håndtere midlertidige vanskeligheter kan være løsningen for å løse situasjonen i minnelighet.

Oppsigelse av leieavtalen i nærvær av en resolusjonsklausul

Bestemmelsen om klausul er klausulen som gir at leiekontrakten automatisk blir sagt opp i tilfelle ubetalt leie. For å få denne klausulen til å fungere, må utleier først sende leieren en kommando til å betale.

Denne handlingen kan tenkes fra 1. ubetalte. Kommandoen til å betale utstedes av en fogder og kausjonist hvis det er en.

Nemlig : For å få tilbake de ubetalte husleiene, kan utleier be fogden om å legge inn det forfalte beløpet direkte på leietakers bankkonto, eller til og med gjøre et beslag på godtgjørelser.

Inngripen til denne sverget profesjonelle har en kostnad (rundt hundre euro), men er et viktig skritt i prosedyren for oppsigelse av leieavtalen.

Etter denne varselet har leietaker en periode på to måneder til å betale sin gjeld hvis det leide huset er tomt og en måned i tilfelle møblert leie. Han kan også anke til tingretten for å be om en lengre betalingsperiode.

Rettslig oppsigelse av leieavtalen i fravær av en oppsigelsesbestemmelse

På forhånd kan utleier sende leietaker et formelt varsel for å minne ham om sine forpliktelser i henhold til leieavtalen.

Unnlatelse av å avgjøre og starte rettsforhandlinger for deportasjon

Hvis leietaker ikke har regulert sin situasjon i løpet av to måneder (eller innen den fastsatte tiden av dommeren), kan utleier gripe dommeren og starte prosedyren for utkastelse.

Utleier vil be dommeren notere seg avbestillingen av leieavtalen og uttale utleier av leietaker.

Utvisningsprosedyre: lang og sammensatt

Utvisningsprosedyren finner sted for tingretten. Utleier må være tålmodig, lang og sammensatt.

Fastsettelse av høringsdato

Dato for høringen vil bli fastsatt av registeret. Forsinkelsene er noen ganger lange ifølge domstolene, og forlenges med utsettelse av høringen når leietaker venter på utnevnelse av advokat i forbindelse med rettshjelp.

Dommerens ordre

Dommeren vil gi en pålegg (en eller to måneder etter rettsmøtet) der han ikke er pålagt å si opp leieavtalen. Det kan igjen gi en betalingsperiode til leietaker, som kan være opptil tre år. I tilfelle manglende overholdelse av tidsplanen, vil den resolusjonsklausulen endelig tre i kraft, og utvisning er mulig.

Dommerens avgjørelse

Dommeren vil vurdere om leietakers feil er alvorlig nok til å si opp leieavtalen og beordre utvisning. Også her har han muligheten til å innvilge ham betalingsbetingelser.

Melding om utvisningsordre og kommando for å frigjøre lokalene

Når kanselleringen er notert og utkastelsesordren utstedt av dommeren, må utleier varsle leieren av fogden, og deretter sende ham en befaling om å måtte frigjøre lokalene.

For å la leietakeren organisere sin flytting, gir loven ham en periode på to måneder fra kommandoen om å måtte løslate stedene for henrettelse.

Utvisning som sådan: inngripen fra fogden

Utvisningsprosedyren må implementeres av en fogderi.

Oppmerksomhet : utleier kan ikke ta initiativ til å komme inn i huset før innbydelse av en fogderi, gjøre bytte av lås og berøre møbler, under straffeforfølgelse for brudd på hjemmet!

Det spesifikke tilfellet av vinterpausen

Ingen utkastelse kan skje i den såkalte vinterpauseperioden fra 1. november til 31. mars, med mindre utkastelsen er mot en leietaker hvis utkastelse er ledsaget av en flytting tilsvarende hans familiens behov. (antall rom må tilsvare antall beboere).

Hvilke råd for å forhindre betalingsvansker?

Gitt kompleksiteten i å implementere utkastelsesprosedyren, er det viktig å ta i bruk de rette refleksene så snart leiekontrakten er signert.

  • Sett inn en resolusjonsklausul i kontrakten

Denne klausulen gjør det mulig for utleier å spare tid i prosedyren i tilfelle ubetalte regninger.

  • Sikre utfall i tilfelle avslag på betaling

For å ha noen eiendeler i tilfelle beviselig mislighold, anbefales det at utleier spørre om leietakers arbeidsgiver.

Andre grunner som kan rettferdiggjøre en utvisningsprosedyre

Manglende betaling av husleie er en årsak til implementeringen av en utkastelsesprosedyre, men andre årsaker kan også fremføres av eieren.

Kan for eksempel påberopes for å si opp kontrakten og be leietaker forlate lokalene:

  • fremleie uten forhåndsvarsel til eieren,
  • skaden på bygningens ro,
  • mangelen på boligforsikring,
  • realisering av arbeider uten tillatelse fra eieren,

For å lese også:

  • Hvordan fungerer ubetalte leieforsikringer?
  • VISALE: garantien i tilfelle ubetalte husleier
  • Husleieindeks (IRL): hvordan bruke den?
  • Sen betaling av husleie: hvilke løsninger?
  • Oppsigelse av en leieavtale: det du trenger å vite

Kategori: